עבודת צוות
טובה

ניהול עצמי, שימור עצמי
ומניעת שחיקה

פרקטיקת ביסוס עבודת צוות טובה

קשרים בין-אישיים טובים מייצרים אווירה נעימה ובטוחה ומפחיתים את הרגשת העומס והבדידות של המחנכת בתפקיד. בכך מגדילים את המוטיבציה ואת תחושת החוסן הנפשי שלה. עבודת צוות טובה תורמת להתנהלות המקצועית ומסייעת לניהול זמן, עומס משימות, למידה הדדית ומקום לפורקן ולהתייעצות. קשרים טובים ועבודת צוות טובה מבוססים על עקרונות של שותפות ושיתוף ידע, התייעצות ומתן מקום, שיח פתוח, אמון ושקיפות.

מטרות:

מתי בשנה:

לאורך השנה

מה הכוונה?

עבודת צוות טובה מבוססת על יצירת קשרים בין-אישיים טובים עם המורות.ים העמיתות.ים והקולגות לעבודה (מחנכת מקבילה, מורות מקצועיות, רכזת שכבה, יועצת, מנהלת).

ביסוס עבודת צוות וקשרים טובים תורמים להרגשה הטובה של המחנכת ומסייע לה בביצוע התפקיד, אך לא פחות חשוב מכך, מהווה מודלינג לילדים על שותפות, תקשורת בין-אישית וחברות, ומהווה דוגמא לעבודה קבוצתית מיטבית.

עקרונות לביסוס שותפות טובה:

    • שיתוף ידע מקצועי. שיתוף בשיעורים, תוכניות, עזרי הוראה, חוויות עם תלמידים.
    • התייעצות ומתן מקום לדעות המורות העמיתות. התייעצות לגבי תלמידים ספציפיים או הכיתה כולה, שותפות בקבלת החלטות. (יוצר הרגשה של מחויבות ושותפות באחריות על הכיתה, לא רק של המחנכת).
    • סדירויות עבודה קבועות וידועות. ישיבות, חלוקת תפקידים.
    • שיח פתוח: שיח על אתגרים בכיתה, בעיות, רעיונות ויוזמות, בקשות מהמורות העמיתות
    • שיתוף אישי ויצירת חברויות. שיתוף חוויות ואירועים מהחיים האישיים, התעניינות ואכפתיות, חיוך והתייחסות.

    עבודת צוות ושותפות יכולה להתפתח באופן אינטואיטיבי וספונטני. לעיתים, כשהדבר לא קורה באופן טבעי, ישמשו הסדירויות לשיתוף ידע ולעבודה משותפת (כגון ישיבות), להבנייה של הקשר המקצועי.

לעוד דוגמאות והרחבה על ביסוס עבודת צוות טובה:

כשהקולגה לא עובדת איתך, אז את לבד. כשיש קולגה זה ממש ממש מקל. גם ברמת המחשבה וההתייעצות. השיתוף זה קריטי. הבעיה הכי גדולה של מורות חדשות זה שהן מרגישות לבד.

אנחנו יושבות לישיבת צוות ומדברות על כיוונים כלליים, ואז אנחנו מחלקות עבודה, פותחות קובץ משותף וכל אחת מכניסה לפי נושאים מה היא עושה. ואז מהטבלה הנושאית הזאת כל אחת גוזרת לפי שעות בכיתה שלה ומוסיפה את הדברים שלה. אנחנו יודעות שהבסיס הוא אותו בסיס, וכל אחת מוסיפה את שלה.

יש משהו מאד בודד בתפקיד המחנכת ואני פשוט יכולה להגיד מהחוויה האישית שלי, שהשנה קיבלתי צוות שהוא פשוט מתנה, וההבדלים הם גם ברמה הנפשית וגם ברמת השמחה, זה כל כך רחב, אני חושבת שזה משמעותי מאד. גם אל מול הילדים, כי אנחנו דורשים מהם לחלוק ולשתף ולעבוד ביחד, העבודה שלי עם הקולגות זו דוגמא לאיך לעבוד ביחד. הם רואים את הכל”.

(ליאור, מחנכת כיתה ג’, בי”ס הניסויי, ירושלים)

קשרים טובים ויחסים אישיים עם מורות עמיתות זה אחד הדברים שהכי מרימים והכי עוזרים, כשיש בית ספר שאפשר לצמוח ולהביא את עצמך ומחפש פרויקטים ורעיונות ויש מקום להביע את עצמך ולתת, אז רואים שיש מורות שמביאות יוזמות, ויש הרבה פרגון ונוצרים והרבה קשרים אישיים”.

(אביטל, מחנכת כיתה ו, בי”ס ברנר, גבעתיים)

כדי להיות מורה טוב אתה צריך לשמור על עצמך. שיהיו לך חברים טובים בעבודה, אנשים שאפשר לדבר איתם ולהתייעץ איתם, זה מאד חשוב”.

(מחנכת כיתה ב’, גבעתיים)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן