רגישות
תרבותית

חינוך לערכים והכיתה
כקבוצה חברתית

פרקטיקת בחירת תכני הלימוד בהתאמה לרגישות תרבותית

תכני הלימוד בתוכניות הלימודים ובתכנים נוספים בבתי הספר מותאמים לרוב מבחינה תרבותית לזרם החינוך הממלכתי היהודי, ולא מייצגים במלואם את המגוון התרבותי הקיים בחברה הישראלית ומתקיים בבתי הספר ובכיתות. כדי לייצר תחושת שייכות ולקדם ערכים של סובלנות והכלה של שונות, צריכים התכנים לייצג את כלל התלמידים, ולא רק קבוצה אחת מבניהם. בנוסף, על מנת לייצר למידה משמעותית עבור התלמידים היא צריכה להיות רלוונטית אליהם. התאמה של תכני הלימוד למגוון התרבותי בכיתה מקדמת צרכים וערכים אלה.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כל הגילאים

מתי בשנה:

לאורך השנה

איך מתבצע?

כדי להתאים את תכני הלימוד לזהויות ולתרבויות התלמידים בכיתה, נדרשת היכרות מעמיקה של המחנכת עם זהויות התלמידים ומשפחותיהם וכן עם מוגבלויות ורגישויות מיוחדות.

לאור אלה, תתבצע בחינה של תכני הלימוד בחוברות הלימוד השונות, גם בתחומים שהיא מלמדת וגם במקצועות האחרים. במידה וישנם תכנים שלא מייצגים את מרבית תלמידי הכיתה או פוגעים בחלקם  או במשפחותיהם באופן ישיר, תתבצע התאמה של התכנים על ידי המחנכת.

דרכים לביצוע התאמות בתכני הלימוד:

  • הורדת תוכן. למשל: שאלה מילולית בחשבון עם דוגמא לא מתאימה, סיפורים ביום הזכרון בכיתה שבה משפחה שכולה.
  • הוספת תוכן. למשל: הוספת עדות או דתות בטקסט על החברה הישראלית. הוספת טקסט לימוד על חג המולד לצד לימוד על חנוכה. כיתה שבה יש תלמידים ממשפחות חד הוריות או חד מיניות, הדגמה של משפחות מסוגים שונים ביום המשפחה.
  • התאמת תוכן. למשל: סיפור בלימודי עברית על משפחה דתית בכיתה שרובה חילונים, שינוי השמות והפעולות שהם עושים בשבת.  
  • מעורבות בקבלת החלטות על תוכניות חיצוניות ואירועים. למשל: דחייה של פעילות על תרבות ישראל (מורשת) בבית ספר של ילדי עובדים זרים. כיתה שבה ילד עם מוגבלות פיסית, התאמה של התחנות ביום ספורט בית ספרי או של מסלול הטיול השנתי.

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן