קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך לערכים והכיתה כקבוצה חברתית > היכרות ויצירת קשר חברי בין התלמידים > בוקר של חיבור
פתיחת יום הלימודים במפגש בוקר קבוע, מאפשרת כניסה הדרגתית ורכה יותר של התלמידים אל יום הלימודים. במפגשי הבוקר מתבצעת התנסות של שיח רגשי וחברתי בדרכים מגוונות. שיח זה מזמן חיבור והעמקת הקשר בין התלמידים עצמם ובין המחנכת ומחזק את הקשרים החברתיים בכיתה ואת תחושת השייכות והביטחון של התלמידים.
פתיחת יום הלימודים במפגש בוקר קבוע, השם דגש על מפגש בין התלמידים, מיומנויות חברתיות ושיח רגשי-חברתי. לפי שיקול המחנכת האם להנחות פעילות מובנית, או לאפשר לתלמידים “זמן זורם” בו הם בוחרים מבין מספר פעילויות אפשריות. בזמן זה ניתנת למחנכת ההזדמנות להקדשת זמן אישי לשיח עם תלמידים ופתרון בעיות, ובכך להתחיל את היום ממקום שקט ובטוח עבור כולם.
כדאי להקדיש בכל בוקר זמן של כ 15-30 דקות.
זמן משחק: פתיחת יום בישיבה סביב שולחנות עם משחקים שונים, משחקי חשיבה, משחקים חברתיים, דפי צביעה ומשימות. בזמן זה המחנכת עוברת בין התלמידים ושואלת מה שלומם, נותנת תשומת לב לכולם, אומרת מילים טובות. בזמן זה ניתן גם לקחת קבוצת תלמידים קטנה (4-5 תלמידים) ולשוחח איתם, בכל יום קבוצת תלמידים אחרת.
זמן סיפור, שיר או השראה: פתיחת יום בסיפור או בשיר (בהתאם לגיל התלמידים). בחירה של סיפור או שיר על ידי המחנכת מאפשרת לה להביא מעולמה הפרטי אל התלמידים, לשתף אותם במוסיקה ובשירים שהיא אוהבת, ולשוחח על מצבים אישיים וחברתיים באמצעות הסיפורים והשירים.
שיח רגשי: פתיחת היום בבדיקת מצב הרוח של התלמידים, הבעת התעניינות ועידוד לשיתוף אישי. שאלות לדוגמא: מה שלומכם? איך ישנתם אתמול? מישהו רוצה לספר על משהו שעשה אתמול? מישהו רוצה לשתף במשהו? איך אתם מרגישים? ניתן להשתמש גם בתמונות של רגשות או תמונות של חיות במצבים שונים, או בפרצופים “איך אני מרגיש היום?”. בתחילת השנה, או במקרים של חוסר שיתוף פעולה, אפשר לשאול שאלות קונקרטיות יותר: מי ישן יותר מ 6 שעות בלילה? מי היה בחוג אתמול? מי ראה טלוויזיה לפני השינה אתמול? מי שיחק בטלפון עד שעה מאוחרת? מי קרא אתמול ספר ורוצה לספר לנו?
“מפגש בוקר חברתי כל יום מ 8:00-8:30, זה מפגש שהוא מוקדש לזמן משחק, יצירה, הכנת ברכה אחד לשני, משהו שקשור לקשר בין התלמידים. יש ילדים שבוחרים נושא ומעבירים משהו עליו בכיתה, מלמדים עליו באמצעות שאלון או משחק קהוט. בזמן של מפגש מרחוק בזום היינו כותבים שאלות של שיח רגשי על הוורדוול – איך אתה מרגיש? איפה אתה רוצה להיות עכשיו? חוויה שאתה רוצה לספר?
(רחל, מחנכת כיתה ד’, בי”ס כצנלסון, גבעתיים)
“בוקר “מה נשמע?” ככה אנחנו פותחים את הבוקר, הילדים משתפים על חוויה שהייתה להם כל בוקר.
זו הבמה שלהם בבוקר, אני מקדישה לזה 10 דקות.
(מחנכת כיתה ב’, גבעתיים)
“כל בוקר נפתח במשחק חיבור ואחריו רפלקציה. מהמשחק אנחנו יוצאים לדיון ולדבר על הרגשות, ועל הדעות של האחר. למשל: אוטובוס – הילדים עומדים בטור עם שלטים “מסכים, לא מסכים”: אני קם בבוקר ואוכל ארוחת בוקר, היום קמתי עם מצב רוח, והם הולכים למסכים לא מסכים – ככה אני מזהה מצבים, היכרות, דברים שטחיים – זו דרך שלי ללמוד המון על הילדים. אנחנו יכולים להניח את הלימודים בצד ולהתמקד בפן החברתי. אצלנו ההנחיה היא חברתי”.
(מלי, מחנכת כיתה ג’ בי”ס קשת, כפר ורדים)