אמת אל
מול הילדים

איך מבססים קשר של אמון
ופתיחות עם הילדים?

עקרון אמת אל מול הילדים

עקרון מהותי בביסוס שיח פתוח בין המחנכת לתלמידים המבוסס על אמון, כנות ושקיפות, הוא אמירת האמת ושקיפות מול התלמידים במקומות של אנושיות, טעות או חולשה.

מצבים המזמנים כנות ושקיפות

  • הודאה בטעויות – טעויות הקשורות לכיתה, לבית הספר, לשיעור או לעניין אישי של תלמיד. ההודאה בטעות יכולה להיות בשיחה פרטנית עם ילד או עם מול כל הכיתה. למשל: "שכחתי שהבטחתי לכם שאביא היום את המשחק לכיתה, היה לי יום מאד עמוס אתמול וזה ברח לי מהראש".
  • שיתוף בהתנסויות וחוויות עבר של המחנכת – שיתוף מחוויות עבר על עניינים חברתיים, לימודיים, דימוי גוף, התנסויות משפחתיות. למשל: "כשהייתי בכיתה ד' עשו עלי חרם בכיתה" או "לא ידעתי לקרא עד תחילת כיתה ג'", "הייתי ילדה מאד נמוכה, וזה הפריע לי", "אח שלי התעלם ממני בבית הספר".
  • שיתוף בתהליכים שקשורים לתפקיד החינוך וההוראה – מה המחנכת עשתה כהכנה לשיעור, איך המחנכת מרגישה לגבי תהליכים שקורים בכיתה. למשל: "אני מאד שמחה לראות שאתם מצליחים לעבוד בקבוצות", "שיניתי את מערכת השעות היום כך שתוכלו להמשיך את ההכנה של הדגם", "יצרתי קשר עם מוזיאון המדע כדי להשיג לכם עוד מידע על הנושא שאנחנו לומדים".
  • קיום הבטחות – אם מבטיחים משהו לתלמידים, להקפיד לקיים. בין אם מדובר בעניין קטן או עניין גדול. הדבר חשוב במיוחד אצל ילדים צעירים, ומהווה בסיס חשוב ליצירת קשר של אמון.
  • שיתוף בדברים אישיים המשתלבים ברצף היום – שיתוף במצב פיזי של המחנכת, למשל: "כואב לי היום הגב אז אעביר את השיעור בישיבה", "אני מאד עייפה היום כי התינוק שלי חולה ולא ישן כל הלילה". שיתוף בעניינים אישיים. למשל: "היום אצא מוקדם כי יש לי אירוע משפחתי", "אני מתנצל אבל הטלפון שלי יהיה פתוח כי אשתי חולה וזקוקה לעזרה".
  • נכונות לקבלת משוב מהתלמידים – פתיחות לביקורת,למשוב ובקשות תלמידים. יצירת הזדמנויות לשיח מסוג זה, הצעת רעיונות ובקשות מהמורה.

"חשוב להיות בישירות, שיתוף וכנות לגבי התפקיד שלי כמורה. אני משקפת להם את ה"מטא דתה שלי" – מה עשיתי כדי להגיע לשיעור, איך אני מרגישה עם מה שקורה בשיעור, איזה קביים אני נותנת להם כדי שיהיה להם יותר נוח.

אני אומרת להם שאני מצפה שתהיה הקשבה ושיש לה מדרג: הדרך הכי טובה זה הקשבה כי מעניין להם, המדרג השני זה להקשיב כי אתה מכבד את מי שמדבר, הדבר השלישי זה כי אתה מפחד ממה יקרה אם לא תקשיב.  אני אעשה את כל המאמץ כדי שהם יהיו ברמה הראשונה ושיהיה להם מעניין ולכן הם יקשיבו. אני רוצה גם לקבל מהם משוב על מה מעניין להם ומה לא".

(אלה, סגנית מנהלת, בי"ס ישגב, תל אביב)

"אני הייתי תלמיד שלא הצליח, אני כל הזמן מספר להם את זה. זה מאד עוזר שיש לך מורה שהיה "כשלון". כי זה מראה להם מול העיניים דמות שהצליחה. אני אומר להם: "אתה לא מצליח, תחשוב עלי, אני הייתי שם".

(גיא, מחנך כיתה ו', בי"ס לוריא למוסיקה ומחול, ירושלים)

"אם אמרתי משהו אני חייבת לעמוד במילה. נגיד אמרתי: השבוע יהיה לכם שיעור משחק. אני חייבת לעמוד בזה, ואם יש משהו שמשתבש אני משקפת להם.  היכולת לבקש סליחה – זה הסוד".

(מחנכת כיתה ו', תל אביב)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן