קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > פיתוח מיומנות תלמידאות ולמידה עצמאית > אחריות ללמידה אצל הילדים (ולא אצל ההורים)
כחלק מטיפוח מיומנויות תלמידאות ומיומנויות למידה עצמאית, התלמידים צריכים לפתח אחריות אישית ללמידה. זאת על ידי התנסות עצמאית, ביצוע המשימות בעצמם וסיגול הרגלים ללמידה. הדרישה מהתלמידים לאחריות אישית ללא תיווך ההורים או ביצוע בפועל על ידי ההורים, היא חלק מכך. לשם כך נדרשת גם הבנת ההורים, אמון ביכולות של הילד ושיתוף פעולה בעניין זה. ככל שיעשו זאת מוקדם יותר, כך יושרשו מיומנויות אלה.
בתחילת השנה, המחנכת תמפה את המשימות הכרוכות בהיותם של הילדים תלמידים בבית הספר. בין אלה: ארגון והכנת תיק, ארגון תלבושת, שליטה במערכת השעות, הבאת ציוד לכיתה, כתיבה במחברת, ביצוע משימות לימודיות, כתיבה ביומן, הכנת שיעורי בית או עבודות, הבאת חפצים מיוחדים לכיתה, ארגון תיק לפני טיול, הגעה בזמן ועוד.
באסיפת ההורים הראשונה, המחנכת תדגיש בפני ההורים את חשיבות טיפוח האחריות האישית של התלמידים, העצמאות ותחושת המסוגלות והרגלי למידה. המחנכת תבקש מההורים להנחות את התלמידים לביצוע עצמאי של המשימות, ולא לעשות עבורם.
במקביל, המחנכת תסביר לתלמידים על חשיבות הביצוע וההתנסות לבד. בהתאם לגילאי התלמידים ולצורך, המחנכת תדגים לתלמידים את הפעולות השונות. למשל: בכיתות א’-ב’, הדגמה איך לסדר את התיק, בכיתות ג-ד – הדגמה איך משתמשים וכותבים ביומן, בכיתות ה’-ו’– הדגמה לשימוש בכלים דיגיטליים לארגון למידה.
במהלך שנת הלימודים תקפיד המחנכת על תקשורת ישירה עם התלמידים על המשימות הלימודיות ולא דרך ההורים. למשל: כתיבה של שיעורי בית, הודעה על אירועים בבית הספר, הבאת ציוד מיוחד. ההודעות להורים הן בנוסף לתקשורת הישירה עם התלמידים ולא כערוץ מרכזי.
בכיתות הנמוכות – התקשורת תתבצע ברובה במהלך יום הלימודים, בצורה פרונטלית מילולית וויזואלית. בכיתות הגבוהות – התקשורת יכולה להתבצע גם לאחר יום הלימודים, באמצעות קבוצת וואטסאפ ובאמצעות פלטפורמה דיגיטלית (למשל: גוגל קלאסרום)
במהלך השנה, לפני ביצוע משימות, יכולה המחנכת לתזכר את ההורים לעניין זה, באמצעות הודעה או במסגרת שיחות. (למשל: תזכורת על שעון מעורר של הילדים ולא השכמה על ידי ההורים, תזכורת לארגון תיק על ידי הילד).
“אני דורשת מהם לארגן לעצמם את התיק. יש הרבה הורים שלוקחים את האחריות וכשהילד הולך לישון הם אלה שמארגנים לו את התיק. ככה הילד לא מרגיש שום חיבור.
גם באסיפת הורים אני אומרת להם: לא להיות במקום הילדים אלא ביחד איתם”.
(מחנכת כיתה ב’, ירושלים)
“אני פותחת איתם קבוצת וואטסאפ כבר בתחילת השנה. אני מקבלת בחודשיים הראשונים בכיתה ה’ מלא שאלות מההורים, על מה היו השיעורים, מה עשיתם, ואני כל פעם מופתעת שהילדים עוד לא יודעים לענות על זה להורים. אני משדרת לילדים שהאחריות אצלם, וביני לבינם. אומרת להם להתנהל מולי, ושההורים לא כאן“.
(יפעת, מחנכת כיתה ה’, בי”ס אחוזה, חיפה)
“יש לנו קבוצת וואטסאפ, כל יום מישהו כותב מה היה היום בכיתה. הם מנהלים את הקבוצה הזאת”.
(עדי, מחנכת כיתה ו’, בי”ס שמעוני, גבעתיים)