קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > עקרונות > אוטונומיה למחנכת
המחנכת היא מנהלת הכיתה ומנהלת תהליכי הלמידה של התלמידים. היא זו המכירה אותם בצורה הטובה ביותר, ויודעת להתאים להם את המענים הדרושים להם. לכן, אוטונומיה למחנכת בניהול תהליכי למידה היא הכרחית לקידום דיפרנציאליות ולמידה מותאמת, ונועדה לענות על הצרכים הייחודיים של כל ילד. עצמאות ובחירה של המחנכת מהווים גורם מכריע באפשרות של המחנכת לקידום שוויון הזדמנויות ומימוש פוטנציאל.
אוטונומיה של המחנכת כחלק מקידום שוויון הזדמנויות ומימוש פוטנציאל של התלמידים, באה לידי ביטוי בכמה היבטים:
בחירה במיומנויות וערכים – לאור ההיכרות של המחנכת עם הכיתה והתלמידים, לאור גיל התלמידים והצרכים שלהם, לאור התפיסה החינוכית האישית של המחנכת, תתבצע בחירה באילו מיומנויות וערכים להתמקד. הבחירה תתבצע מתוך רשימת המיומנויות של משרד החינוך ובהתאמה לתוכניות הלימודים.
בחירה, גמישות ועצמאות בניהול מערכת השעות וההוראה – שיתוף המחנכת בבניית מערכת השעות הכיתתית לפני תחילת השנה וכן השארת מרכיב גמיש וניהול עצמאי של המחנכת בתוך שעות ההוראה שלה בכיתה. האפשרות של המחנכת לנהל את שעות ההוראה שלה בכיתה, לצד הפחתת אילוצי מערכת ודברים מוכתבים מראש לכל השנה, מאפשרת לה לקדם תהליכים חינוכיים ולימודיים ולהתאים את הלמידה לצרכי הכיתה והתלמידים.
בחירה בנושאים ובתכנים – בנוסף לתכנים בתוכניות הלימודים, תתבצע בחירה של המחנכת בתכנים ובנושאים המעניינים אותה וחשובים לה, ומעניינים גם את התלמידים בכיתה. המחנכת תאפשר לתלמידים להביא מעולמם האישי וכן תקדם למידה בעקבות שאלות ותלמידים. בחירה בתכני הלימוד מאפשרת למחנכת להתאים את התכנים לתלמידים וכך מגבירה אצלם את המוטיבציה ללמידה, וכן מאפשרת הזדמנויות רחבות יותר ללמידה והתפתחות של כל אחד מהם, בהתאם לצרכיו ולתחומי העניין הייחודיים לו.
בכיתות הנמוכות הדבר קל יותר מכיוון שמרבית השעות הן שעות מחנכת. בכיתות הגבוהות חלק גדול מהשעות הן של מורים מקצועיים ועדיין חשוב להקפיד על מרכיב גמישות ועצמאות למחנכת.
בחירה, יצירתיות וגיוון בדרכי הוראה – יצירתיות וגיוון בדרכי הוראה מאפשרים למחנכת להביע את עצמה ואת החוזקות שלה, להתאים את הלמידה למספר רב של לומדים ולייצר למידה דינאמית ומסקרנת עבור התלמידים. בכך מתאפשרת הגברת מוטיבציה ללמידה אצל התלמידים וכן התאמה למספר רב יותר של תלמידים. בנוסף, בעולם דינאמי ומשתנה תדיר לצד פיתוחים טכנולוגים דיגיטליים תכופים, מיומנויות של יכולת שינוי, גיוון ויצירתיות הן מיומנויות חשובות. בהקשר זה חשובה הדוגמא של המחנכת לפיתוח מיומנויות אלה.
"המערכת אוהבת לדבר על מלא מיומנויות ודברים. צריך לבחור יעד אחד לעבוד עליו, בסוף זה כולל את הכל. המערכת יודעת "להנחית" המון דברים, ואז את צריכה להשתלט על הכל. לקח לי זמן להבין שלא צריך לעשות הכל. אני בוחרת מה להביא, אני צריכה להחליט עם עצמי מה חשוב לי ולא להתפזר".
(נעה, מחנכת כיתה ח', בי"ס בן גוריון, גבעתיים)