תוכנית מחקרים

"מיפוי גורמים התורמים ליכולת של מחנכות לתמוך בצרכים הפסיכולוגים של תלמידותיהן ותלמידיהן"

חוקרות ראשיות:

ד”ר נאוה לויט בן נון, בית ספר ברוך איבצ’ר לפסיכולוגיה, אוניברסיטת רייכמן
ד”ר ג’וליה מחפוז, בית הספר לחינוך והתפתחות האדם, אוניברסיטת קולורדו-דנוור
פרופ’ אבי עשור, המחלקה לחינוך, אוניברסיטת בן גוריון בנגב

משך המחקר:

15 חודשים, יוני 2021 – אוגוסט 2022

אוכלוסיית היעד:

המחקר יתמקד בבתי ספר יסודיים

נושא המחקר

מחקר זה מתבסס על מסגרת תיאורטית ענפה של תיאוריית ההכוונה העצמית הטוענת שתלמידים משגשגים מבחינה לימודית, רגשית וחברתית בסביבה שבה הצרכים הפסיכולוגים שלהם מסופקים. אנו טוענים שלתפקיד המחנכת יש את הפוטנציאל להוביל סביבה תומכת צרכים שכזו בבית הספר וברצוננו למפות גורמים ומאפיינים שונים במחנכות שיכולים לתמוך ביכולת שלהן לספק את צרכי התלמידים. במסגרת זאת נתייחס לתפיסת התפקיד שלהן בהקשר של תמיכה בצרכים, לידע שלהן באשר לפרקטיקות תומכות צרכים והזדהות עימם, ליכולת הקשיבות שלהן (מיינדפולנס) ולתפיסתן עד כמה הצרכים שלהן מסופקים. ביסוס קשרים אלו, יתמוך בתהליך של הגדרת פרופסיית מחנכת הכיתה, ויאפשר לקדם תוכניות פיתוח מקצועי ופיתוח ידע, וכן תשתיות בית ספריות שיכולות לתמוך באפשרות של המחנכות למצות את הפוטנציאל שלהן בתפקיד ובכך לאפשר לתלמידיהן לשגשג.

 

מטרות המחקר

מטרת המחקר היא לבצע מחקר אורך קצר מאד של מודל של משאבי ואפיוני מחנכת אשר תורמים ליכולתה לתמוך בצרכי תלמידים, ובעקבות זאת גם לתפקוד אופטימאלי של התלמידים מבחינה רגשית, חברתית ולימודית. ספציפית נתמקד בארבעה משאבים פנימיים של מחנכות: הזדהות המחנכת עם חשיבות התמיכה בצרכי תלמידים, תחושת היכולת והידע של המורה בנושא התמיכה בצרכי תלמידים, רמה גבוהה יחסית של סיפוק צרכים פסיכולוגיים בסיסיים אצל המורה והעדר תסכול של צרכים אלו, וכישורי המיינדפולנס (קשיבות( של המורה.

 

תרומת המחקר המצופה

מידע שיופק ממחקר זה ביחס לאפשרות השפעתם של משאבים פנימיים של המורה על תפקוד תלמידים יכול להצביע על סוגי משאבים ויכולות שחשוב לטפח אצל מחנכות באמצעות הכשרות ייעודיות ;יכולות ומשאבים שעשויים לקדם הרגשה ותפקוד טוב של תלמידים.

על החוקרים

פרופ’ אבי עשור הוא פרופסור מן המניין, אמריטוס, ומחזיק הקתדרה לחינוך ע”ש משפחת שיין, באוניברסיטת בן גוריון בנגב. שימש כראש המסלול ללימודי תואר שני בפסיכולוגיה חינוכית. חבר מערכת כתב העת הבינלאומי מוטיבציה ואמוציה. חוקר תהליכי חינוך והורות המקדמים התפתחות מוטיבציה אוטונומית ללמידה, התפתחות מצפן פנימי ערכי, ותפקוד רגשי חברתי מיטבי  בקרב ילדים, מתבגרים ובוגרים צעירים. כן עוסק בתוכניות שינוי בבתי ספר המקדמות את ההיבטים האלו. פרסם למעלה מ 70 מאמרים בתחום בכתבי עת שפיטים בינלאומיים, ביניהם כתבי עת מובילים בתחום הפסיכולוגיה והחינוך. כן פרסם למעלה מ 10 פרקים בנושאים אלו. לאחרונה מנסה ליישם את תפיסות עדכניות בתחום המוטיבציה וההתפתחות לנושא הלמידה רגשית חברתית. היה חבר ועדה היוזמות החינוכיות של האקדמיה הלאומית למדעים. מחקרו כיום ממומן על ידי קרנות המחקר ISF, BSF,  ו DFG.

ד”ר ג’וליה מחפוז היא מרצה בכירה בתכנית למנהיגות של תכניות חינוכיות, בבית ספר לחינוך והתפתחות האדם באוניברסיטת קולורדו-דנוור. מחקריה עוצבו מעבודתה החינוכית הנרחבת ומתמקדים במימדים החברתיים, רגשיים ותרבותיים של סביבות חינוכיות והשפעותיהן על אקלים בית ספר ועל מסוגלות שינוי, דרך כלים איכותניים וכמותניים. בעבודתה היא שואפת להעמיק את ההבנה של למידה רגשית-חברתית דרך העדשות של יישום התערבויות, תהליכים התמוכים במסוגלות שינוי, הכשרת מנהיגות בית ספרית ויצירת מרחבים בטוחים לשגשוג של כל באי בית הספר

ד”ר נאוה לויט בן נון היא מרצה בכירה בבית ספר ברוך איבצ’ר לפסיכולוגיה באוניברסיטת רייכמן. היא מנהלת את מרכז סגול למוח ותודעה במרכז הבינתחומי העוסק בהבנת תהליכים פסיכולוגים ומוחיים התומכים בבריאות וחוסן נפשי כגון ויסות קשב ורגש, אמפתיה וחמלה, והבנת המנגנונים העומדים בבסיס תרגולים מוחיים של מיינדפולנס וחמלה. ב2009 ייסדה את מכון מודע למיינדפולנס מדע וחברה, הפועל בתוך מעבדתה, ומפתח התערבויות מבוססות מיינדפולנס וכן תכנית לפיתוח מקצועי של מנחי מיינדפולנס על מנת לטפח סוכני שינוי בחברה הישראלית. התכנית החינוכית של מכון מודע כוללת את “תכנית בית ספר סגול”, תכנית בית ספר שלם בת 3 שנים שמיישמת עקרונות מתוך חקר המוח והמיינדפולנס,  וכן תיאוריות מוטיבציה ואימפלמנטציה כדי להגביר את הקיימות והיכולת התרחבות של התכנית. בנוסף, המכון חקר ומקדם את תכנית “mind the conflict” (בשיתוף עם שירי בר) המיועדת לקדם יכולת של מורים להוביל שיח טעון כדי לקדם התמרת קונפליקטים בחברה הישראלית.

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן