תוכנית מחקרים

"מדוע תלמידים נכשלים? הקשר בין פדגוגיה לבין תפיסות הלומד והלמידה"

חוקר ראשי:

ד”ר צבי בקרמן, בית הספר לחינוך ע”ש שלמה (סימור) פוקס, האוניברסיטה העברית בירושלים

משך המחקר:

23 חודשים, ספטמבר 2022 – אוגוסט 2024

אוכלוסיית היעד:

מורות/ים מחנכות/ים בחטיבות הביניים והתיכון (חילונים, ודתיים).

נושא המחקר

מאמצי התזמור של מורות מחנכות עשויים להיות המשמעותיים ביותר בהקלת החיים של התלמידים המאכלסים מערכות אקולוגיות חינוכיות מורכבות. תיווכם של מורות מחנכות חיוניים לעיצוב חוויית בית הספר של התלמידים ולתחושת הכישלון או ההישג שלהם כשהם מתמודדים עם דרישות קוגניטיביות ורגשיות. השפה, אם כי היא לא הכלי היחיד, היא הכלי העיקרי שבאמצעותו מורות מחנכות ניגשות למשימות הארגון והתיאום שלהן. בהקשר זה אנו מציעים לבצע מעין מאמץ מחקרי המשלב פעולה, יישום, ועצוב. ראשיתו בניסיון לאסוף מידע מפורט באמצעות ראיונות עומק פתוחים ומוכווני גילוי, עם מורות מחנכות על האופן שבו הן, באמצעות הפרקטיות הדיסקורסיביות שלהן, מסבירות/ עושות רציונליזציה/מתארות, לעצמן ולאחרים את הסיבות לכך שתלמידים נכשלים . הנתונים שנאסוף ינותחו, ימופו ויאפשרו בניית תיאוריה/מודל לשימוש בסדנאות של מורים (חלק בלתי נפרד מפרויקט המחקר) שבו המשתתפים ישקלו ויהַרהֵרו על ניתוח הנתונים והממצאים המוצעים וילמדו על ההקשר ההיסטורי שבו הסברים קיימים התפתחו ועל אפשרויות הסבר דיסקורסיביות חלופיות. בסך הכל, התהליך מאורגן כדי לעודד את המשתתפות לשקול מחדש את ההשפעות האפשריות של הישארות בהסברים הראשונים בהן השתמשו, ו/או תיקון ו/או שינוי של אותם ההסברים במטרה לשפר את מצבם של התלמידים. תוצרי הסדנאות ינותחו על ידי החוקר הראשי כדי להרחיב את הממצאים מהראיונות, תוך התמקדות בתרומה הפוטנציאלית של התהליך שננקט למאמצים עתידיים בהכשרת ופיתוח מורות מחנכות.

מטרות המחקר

במחקר זה אנו מבקשים לאפיין קשת של שיח הסבר הנעים בין הטיפולי לפדגוגי ולזהות באילו הסברים משתמשים, מתי וכלפי מי; כיצד שיחים אלו מפרטים מיהו הלומד ומהם תהליכי הלמידה; כיצד נפרסים הסברים אלו ביחס להסברים אפשריים אחרים ואיזה סוג של אסטרטגיות התערבויות/חינוכיות מאפשרים שיחים אלו.

תרומת המחקר המצופה

אנו מאמינים שלמחקר זה יהיו השלכות על הכשרת מורים בכך שיציע תובנות על היתרונות והחסרונות הפוטנציאליים של השיח הטיפולי והפדגוגי ויסיע למורים לא להיכנע לתפיסות דיכוטומית לגבי שפות חינוכיות שונות.

על החוקר

ד”ר צבי בקרמן מלמד אנתרופולוגיה של החינוך בבית הספר לחינוך ע”ש שלמה (סימור) פוקס באוניברסיטה העברית בירושלים. בנוסף הוא חבר סגל במכון מנדל למנהיגות בירושלים. ד”ר בקרמן חוקר וכותב על זהות תרבותית, אתנית ולאומית, כולל תהליכי יצירת זהות ומשא ומתן במפגשים בין תרבותיים בהקשרי למידה פורמליים ולא פורמליים. לאחרונה הוא מתעניין במיוחד באופנים שונים שבהם תרבות וזהות מצטלבים בנושאים של צדק חברתי, חינוך לשלום, חינוך לבין תרבותיות וחינוך לאזרחות. מלבד פרסומיו הרבים, ד”ר בקרמן ייסד את כתב העת השפיט

Diaspora, Indigenous, and Minority Education: An International Journal

ומשמש כעורכו של כתב העת השפיט

Journal of International Migration and Integration

בין ספריו האחרונים

Teaching Contested Narratives Identity: Memory and Reconciliation in Peace Education and Beyond (2012, Cambridge University Press – with M. Zembylas); The Promise of Integrated Multicultural and Bilingual Education: Inclusive Palestinian-Arab and Jewish Schools in Israel (2016, Oxford University Press); and Psychologized Language in Education: Denaturalizing a Regime of Truth (2018, Palgrave Macmillan – with M. Zenbylas)

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן