תוכנית מחקרים

"ללמוד להיות מחנכת כיתה בבתי ספר יסודיים ועל-יסודיים בישראל: ידע, פרקטיקה, זהות"

חוקרות ראשיות:

ד”ר עדי ספיר, החוג למנהיגות ומדיניות בחינוך, אוניברסיטת חיפה 
ד”ר רוית מזרחי-שטלמן, הפקולטה לחינוך סמינר הקיבוצים

משך המחקר:

18 חודשים, ספטמבר 2021 – פברואר

אוכלוסיית היעד:

מחנכות כיתה בחינוך הממלכתי היסודי והעל-יסודי במרכז ובפריפריה הישראלית

נושא המחקר

במחקר זה נתמקד בחינוך כיתה כפרופסיה, בהתפתחות מקצועית ובפיתוח זהות מקצועית של מחנכות כיתה במסגרת עבודתן בבתי הספר, בהתבסס על המסגרת התיאורטית של גישת הפרקטיקה לידע ולמידה ארגונית. שאלת המחקר מבקשת לבחון מה מחנכות כיתה לומדות במהלך עבודתן בבית הספר ואיך הן לומדות להיות מחנכות ומפתחות תוך כדי כך את זהותן המקצועית? השאלה מורכבת משאלות המשנה הבאות: (1) מה מחנכות כיתה לומדות תוך כדי עבודה? מה הן יודעות? מה צריך לדעת כדי להיות מחנכת כיתה בישראל?  (2) איך מחנכות לומדות להיות מחנכות כיתה? מהו המקום של למידה פורמלית ולא פורמלית בתהליכי הלמידה הללו? (3) עם מי המחנכות לומדות? מה מקומם של מורים/ות, מנהלים/ות, הורים, תלמידים/ות, ואחרים בתהליכי הלמידה הללו? (4) איפה ומתי מחנכות כיתה לומדות? באילו זמנים ובאילו מרחבים מתרחשת הלמידה שלהן?  (5) מה ההשפעה של ההקשר הארגוני של בית הספר על הלמידה והידע של המחנכות? מהי ההשפעה של התרבות והאקלים הארגוני או של חלוקת העבודה ודפוסי עבודת הצוות?

 

מטרות המחקר

מטרת המחקר היא לבחון את חינוך הכיתה כפרופסיה, את הלמידה וגיבוש הזהות המקצועית של מחנכות העובדות בבתי ספר במרכז ובפריפריה הישראלית, בהסתמך על הכלים התיאורטיים והמתודולוגיים של הגישה מבוססת-הפרקטיקה לידע ולמידה ארגונית (Feldman & Orlikowski, 2011). גישת הפרקטיקה ממשיגה למידה וידע כמבוססי פרקטיקה, בלתי נפרדים מפעולה, ממוקמים בסביבה חברתית ובהקשרים מקומיים של ארגונים ושל קהילות פרקטיקה בתוכם. לפי גישה זו, למידה אינה מובנת רק  כהעברה ורכישה של מידע או כישורים אלא כוללת גם הבניה של זהויות. ניסיון בעבודה בשטח מהווה פתח לפיתוח זהות מקצועית כאשר אינדיבידואלים לומדים לבנות דימויים של המקצוע שלהם יחד עם הגבולות, החובות והערכים שלו.

במסגרת המחקר נערוך כשבעים ראיונות עומק מובנים-למחצה עם מחנכות כיתה העובדות בבתי ספר יסודיים, חטיבות ביניים ותיכונים הממוקמים במרכז ובפריפריה הישראלית, וכן תצפיות על סדר יומן של 14 מהמחנכות. נבקש לבחון כיצד מחנכות כיתה לומדות תוך כדי עבודתן היומיומית את הידע והכישורים מבוססי הפרקטיקה, הגלויים והסמויים, בהקשר של קהילות הפרקטיקה השונות בהן הן חברות, ושל בתי הספר שבהם הן עובדות, וכיצד, תוך כדי העבודה, הן מפתחות את הזהות המקצועית שלהן, ולומדות להיות מחנכת כיתה בישראל. 

 

תרומת המחקר המצופה

המחקר יתרום לספרות המחקר העוסקת בחינוך כיתה כפרופסיה, בלמידה בלתי פורמלית של מורים במקום העבודה, ובקשרים שבין למידה ובין פיתוח זהות מקצועית בכלל, ושל מורים בפרט. התועלת המעשית של המחקר היא בהתבוננות הייחודית שהוא מציע על תהליך הלמידה וההכשרה לתפקיד מחנכת כיתה, ועל סוגי הידע והמיומנויות הנדרשים לתפקיד זה, תוך אבחנה בין מחנכות כיתה בבתי ספר יסודיים, חטיבות ביניים ותיכונים, ובהקשר של השונות בין המרכז והפריפריה הגיאוגרפית-חברתית. 

על החוקרים

ד”ר עדי ספיר היא מרצה בכירה בחוג למנהיגות ומדיניות בחינוך, הפקולטה לחינוך, אוניברסיטת חיפה. היא בעלת דוקטורט בהתנהגות ארגונית מאוניברסיטת תל אביב, והשתלמה בלימודי פוסט-דוקטורט באוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת קיימברידג’. תחומי המחקר שלה הם סוציולוגיה של החינוך, ובמיוחד של ההשכלה הגבוהה, סוציולוגיה ארגונית וסוציולוגיה היסטורית. מחקריה עוסקים בהשפעות הרפורמות הניאו-ליברליות על שדה ההשכלה הגבוהה, בהרחבת הנגישות להשכלה הגבוהה ובידע ולמידה ארגונית.

ד”ר רוית מזרחי-שטלמן  היא מרצה בפקולטה לחינוך בסמינר הקיבוצים. סיימה את לימודי הדוקטורט בסוציולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים והשתלמה בלימודי פוסט-דוקטורט באוניברסיטת סטנפורד. תחומי מחקרה עוסקים בגלובליזציה וגלוקליזציה, זהות, ארגונים, השכלה גבוהה ומנהיגות. תחומי ההוראה העיקריים שלה הם מנהיגות חינוכית, מדיניות חינוך, גלובליזציה של החינוך וחשיבה על חינוך במאה ה 21.

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן