קרן משפחת ליאון > פיתוח ידע > פרקטיקות מיטביות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > יצירת מקום ואפשרות לביטוי חוזקות ותחומי עניין
מתן מקום לתחומי עניין וחוזקות אישיות של ילדים מהווה דרך משמעותית להעצמה והתפתחות של ילדים. חיבור הילד לחוזקות האישיות שלו והאפשרות לחיבור בין אלה לבין תהליכי הלמידה בבית הספר מהווים אפשרות למימוש פוטנציאל וליצירת שוויון הזדמנויות לכולם בכיתה.
"אני תופסת בשתי ידיים הזדמנויות שעולות מהשטח. למשל יש לי תלמיד מצטיין שרצה להראות דמות מנייר, אפשרתי לו הוא עשה לנו שיעור אוריגמי, ילד שביקש לעשות מצגת על ציפור, אז הוא שיתף את הכיתה. יש מקום ביטוי לכל אחד. כל מי שרוצה מבקש מוזמן לעשות את זה. ברגע שהם רואים אחד את השני הם מבינים שיש פתח לעשות את זה"
(ליאת, מחנכת כיתה ד', בי"ס אלומות, באר שבע)
"אחרי שיש רוטינה ושגרת למידה, אחד הדברים שהם יכולים לבחור זה להמציא מרכזי למידה. למשל אחד הדברים שהיו לי בכיתה, זה מעין לבנים צהובות של חשבון. יום אחד ראיתי ילדה שלקחה את הלוחות, אמרה שיש לה מרכז למידה והזמינה ילדים ללמוד ככה אותיות. הם בנו מזה את האותיות הסופיות וככה היא לימדה אותם. הייתה לי ילדה שאמרה שהיא יודעת לכתוב כתב והיא רצתה ללמד את הילדים, היא ביקשה להשתמש בטושים ובלוח וככה לימדה ילד אחר בכיתה. ילד שילדה מלמדת אותו לא צריך שהמורה תלמד אותו".
(טובי, סגנית מנהל, בי"ס שכונתי שפירא, תל אביב)
"פעם בשבוע יש לנו שיעור "צא ולמד". זה שיעור שילד מעביר על משהו שמעניין אותו, הוא מעביר את השיעור עם הסברים ופעילות. אני מקפידה לשים את הילדים היותר חזקים בהתחלה, יש רשימה מסודרת לאורך השנה. הם מקבלים הנחייה מה לעשות שם. ההנחיה היא יחסית כללית, גם מבחינת ההצגה בכיתה – חלק ראשון של הסבר וחלק שני של פעילות. כל ילד לוקח את זה לפי מה שמתאים לו. חלק שלישי – נותנים משוב. זה גם פידבק של ילדי הכיתה לילד שמציג וגם באמת דרך לימוד בשביל הילד. אני רואה את ההתפתחות של ילדים. אני מוצאת את זה כדבר מאד מעצים, זה נותן לילד במה. גם ילדים שהיה להם מאתגר עכשיו הם מביאים את עצמם. זו הזדמנות שווה לכולם".
(ליאור, מחנכת כיתה ג', בי"ס הניסויי, ירושלים)
עוד בתחום חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל