תוכנית פרקטיקות חינוך כיתה של מרכזי הפסג”ה, הכוללת הטמעה, יישום ופיתוח של מאגר פרקטיקות מעולמן של מחנכות כיתה בחינוך היסודי.
במסגרת תהליכי פיתוח הידע בקרן משפחת ליאון, הפקנו מאגר פרקטיקות – משאב נגיש ורלוונטי לכל מחנכת באתר האינטרנט של הקרן. פרקטיקות אלו, נכתבו בתהליך פיתוח של ראיונות עומק וקבוצות מיקוד עם כ- 75 מחנכות מצטיינות ומנהלות בתי ספר יסודיים שסיפרו על ״מה שעובד להן״ ביום-יום. מטרת המאגר להציג פתרונות רלוונטיים לאתגרים יום-יומיים. מאגר זה הינו תוצר מהשטח ונועד לשרת את כלל מחנכי הכיתה בישראל. במסגרת המאגר נכתבו כ 200 עקרונות ופרקטיקות יישומיות ב 6 תחומי עשייה בתפקיד חינוך כיתה:
עבודה עם שותפי תפקיד
קשר עם הורים
ניהול עצמי, שימור עצמי ומניעת שחיקה
ראייה ותכלול הוליסטי של הילד
חינוך הוגן, שיוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל
חינוך לערכים והכיתה כקבוצה חברתית
שותפות עם מרכזי הפסג"ה
מרכזי הפסג״ה מובילים תהליכים של פיתוח מקצועי, פיתוח פרופסיה והתמקצעות עובדי הוראה. קרן משפחת ליאון חברה למרכזי הפיתוח המקצועי ויצרה שותפויות עם מרכזי פסג”ה ברחבי הארץ. במהלך השנים תשפ”ג – תשפ”ד כ-30 מרכזי פסג”ה נענו בהתלהבות לאתגר ופיתחו שורה של קהילות, השתלמויות, סימולציות, עזרים, תפיסות, אמצעי המחשה וייעוץ להטמעת, הרחבת והפצת הפרקטיקות המצטיינות בחינוך כיתה. הקשר עם מרכזי הפסג”ה חשף את גודל הפוטנציאל הגלום בשותפות זו ותרומתה לפיתוח וטיפוח התחום. החל משנת תשפ”ד התוכנית בהובלת מו”פ ראשית.
מודלים
מגוון פורמטים ליישום ופיתוח של פרקטיקות חינוך כיתה: השתלמויות, קהילות, סימולציות, פורמטים ייחודיים וצוותי פיתוח של מחנכות כיתה – כולם עסקו בפרקטיקות חינוך כיתה בנושאים שונים.
קהל היעד
מחנכי/ות כיתה מכל המגזרים, בעיקר מהיסודי וגם מהחט”ב. חלק מהתוכניות הגדירו חתך של שכבת גיל ספציפית כמו מחנכות כיתות א’ או ז’ ובחלק מהתוכניות, הפעילות מיועדת לכלל מחנכות הכיתה ברשויות שמרכזי הפסג”ה עובדות בהן.