קרן משפחת ליאון > תפיסות לחינוך כיתה > המחנכ/ת כמצפן ערכי ומכשיר/ה לחיים
מחנכות ומחנכי כיתה מהווים את החולייה המקשרת בין התלמיד לבית הספר, ומהווים גורם משמעותי בחינוך הילד לערכים של בית הספר והחברה. כחלק מתפקידם, מוטלת עליהם האחריות לפיתוח מיומנויות חיים ואפשרות עבור התלמידים להפוך לבוגרים עצמאיים, בעלי מוכנות (READINESS) ויכולת פעולה (AGENCY) עבור עצמם והסביבה בה הם חיים.
במסגרת זאת אחראים המחנכות והמחנכים להוות דוגמא אישית ערכית עבור התלמידים, לתווך להם את המציאות ולאפשר להם הזדמנויות להתנסויות חברתיות תוך הכוונה והנחייה, כפרטים וכקבוצה.
“להיות מחנכת בעיני זה להיות מוזה להשראה. זה דמות שהולכים אחריה, שאפשר לקרא לזה מעין מנהיגה. מישהי שהיא משפיעה, שהיא מראה דוגמא אישית, מראה לילדים מהי הדרך הנכונה, מעבר לפן הלימודי והפדגוגי, מורה לחיים, מראה להם איך להתנהל בחיי היום יום. כישורי חיים, יחסים בין אישיים, תקשורת אישית, התמודדות עם סיטואציות, מצבי תסכול.
אני חושבת שכשמדברים על בית ספר כבית חינוך, זה התפקיד המשמעותי ביותר שקיים. אני חושבת שילדים יכולים לקבל כמעט כל דבר מידעי במקומות אחרים, אבל היכולות להתחברת, להכיר את עצמי, לנהל את עצמי, זה דברים שחייב תיווך“.
“בעצם אני זאת שמתווכת בין התלמידים, כל אחד בפני עצמי לתלמידים כחברה, בין בית הספר לתלמידים, בין ההורים לבית הספר, בין המורות המקצועיות שנכנסות לבין התלמידים, אני בעצם עוסקת גם בתחום הלימודי, גם החברתי וגם האישי, מתכללת את שלושת התחומים האלה, ובעצם אני חושבת שהדבר הכי חשוב זה התחום החברתי אישי. קודם כל אנחנו צריכים להיות בני אדם ולדעת להתנהג, יותר חשוב מכל מקצוע“.
“למחנך הכיתה תפקיד חינוכי-ערכי ומנהלי-ארגוני מרכזי במערכת החינוך. הוא מהווה גורם מתווך המתאם בין הצרכים של תלמידים כפרטים וכקבוצה לבין המערכת החינוכית הרחבה, בד בבד עם היותו חולייה מקשרת בין בית הספר, המשפחה והקהילה”.
“חינוך כיתה זה התפקיד הטוב ביותר להענקת כלים לילדים וילדות אשר חיים במציאות כה מורכבת ומאתגרת. הפיכת הכיתה למגרש המשחקים שלהם תוך התבוננות על המעשים והחיבור הפנימי. יצירת דור חדש וטוב יותר למען עתיד המדינה”.
” מחנכת כיתה היא המצפן הערכי המנווט והמלווה את ילדי וילדות הכיתה בהתמודדותם הרגשית (עם עצמם, עם בני גילם ועם מבוגרים בחייהם כדוגמת המורים, הן בהיבט החברתי והן בהיבט הלימודי.
המחנך מפלס את הדרך לילדים לראות עצמם, לבחון עצמם, לגרום להם להיות אנשים טובים יותר“.
עוד בתחום תפיסות לחינוך כיתה